woensdag 30 mei 2012

Solderen van een draadfiguur


Tijdens de les over verbindingstechnieken en construeren van Dhr, Mouw hebben we het gehad over Solderen en lijmen. Voor deze twee type verbindingen hebben we de opdracht gekregen om een draad figuuur te solderen met minimaal vijf verbindingen die rechtop kan staan. Verder hebben we voor de verbindingstechniek lijmen de opdracht gekregen een ''lijm dossier'' te maken. Dit zal ik later ook op deze blog plaatsen wanneer ik hiermee klaar ben.

Voor de soldeer opdracht heb ik gekozen om een stroomafnemer te maken. ( Ook wel pantograaf genoemd. )
Een stroomafnemer word bij treinen, trams en bussen gebruikt om de rijstroom af te tappen van de bovenleiding. De stroomafnemer die ik gemaakt heb is een twee poot stroomafnemer met twee ''schuitjes'' die contact maken met de bovenleiding. Op deze schuitjes zit een koolstrip bevestigd die om de zoveel tijd word vervangen.

Pantograaf met twee ''schuitjes''

Hieronder is te zien hoe het principe werkt.


Ik ben begonnen met het ''zacht'' solderen omdat dit voor mijn opdracht stevig genoeg was. Bij zacht solderen heb je een temperatuur < 450 graden en bij hard solderen > 450 graden.

Hieronder is mijn werkstuk te zien en deze zal ik van de week nog perfectioneren. Tot zover dus de stroomafnemer:



Vaktermen Incrementele maatvoering en Mono tekening

Voor de cursus 2D/3D tekenen gegeven door Dhr. Bouwens en Velreads kregen we de opdracht om gezamelijk een helpdesk document te maken. Hiervoor zijn verschillende vaktermen verdeelt over de studenten en moest hier uitleg over gegeven worden. Deze uitleg word geplaatst in een algemene map zodat medestudenten elkaar kunnen aanvullen/verbeteren en er uiteindelijk een document uit komt waaruit je bij opdrachten vaktermen naar voren kunt halen. Ik heb gekozen voor de vaktermen: ''Incrementele maatvoering'' en ''Mono tekening''. Over de eerste vakterm heb ik nog niet veel kunnen vinden zowel niet in het boek als op internet. Dit zal later nog aangevuld worden.


Incrementele maatvoering


Bij de incrementele  maatvoering  zijn alle maten als een
ketting aan elkaar  gekoppeld  (Zie plaatje). ln dit maatsysteem  stapelen  de toegestane  maatafwijkingen zich op,
waardoor  de totale maat nogal kan afwijken,  zowel positief als negatief













Mono tekening

Hierin worden onderdelen getekend die speciaal voor het product vervaardigt moeten worden. Een mono tekening bestaat uit meerdere aanzichten, doorsneden en details. Bij het kiezen van aanzichten en doorsnedes dienen twee richtlijnen gehanteerd te worden:

1.       Teken niet meer dan nodig is.

Maakt de tekening het principe duidelijk? Dan is het goed. Voor een detail tekening hoeft geen compleet aanzicht getekend te worden. Hierbij is een gedeeltelijk of plaatselijk aanzicht genoeg. Als een bepaald element meerdere keren in een onderdeel voorkomt teken het dan in 1 keer uit. Hierbij geld de volgende regel: ‘’Lijken twee elementen op elkaar, en staat er niet bij dat ze verschillend zijn, dan kun je er van uit gaan dat ze hetzelfde zijn’’. Verder hoeven ‘’inkooponderdelen’’ niet getekend te worden want deze hoeven niet speciaal meer gemaakt te worden.

2.       Maak van de tekening geen zoekplaatje.

Het kan voorkomen dat er in een tekening alle informatie zit die nodig is, formeel gezien is de tekening dan goed alleen is deze niet bruikbaar omdat men eerst altijd let op de elementen die op de voorgrond liggen. Ook is het handig om er voor het tekenen over na te denken hoe de gebruiker de tekening leest. Jij zelf kent het product door en door en begrijpt je eigen tekening. Iemand anders moet dat beeld nog vormen. Vraag jezelf steeds af waar jij zelf een doorsnede of een detail zou verwachten. Je moet de persoon die de tekening straks gaat gebruiken alvast een beetje helpen. Dit kun je doen door hulpaanzichten te tekenen. Wat het gevaar van hulpaanzichten wel is dat je er snel teveel tekent. Hierdoor kan de gebruiker verwart raken omdat je niet begrijpt wat ermee bedoelt word.

De zes hoofd aanzichten: Er zijn veel aanzichten maar deze geven zo nog weinig informatie. 
Hier zie je een aanzicht met een gedeeltelijk hulpaanzicht. Dit maakt de tekening duidelijker en oogt rustig.

De tweede doorsnede bevat al veel informatie maar is nog niet duidelijk. Door de derde tekening bij te voegen word het principe duidelijker.



dinsdag 29 mei 2012

Verantwoordelijkheid ingenieurs

Verantwoordings matrix Abbeystad





Mijn verantwoordelijkheid als ingenieur.

Tijdens de les van Dhr. Mouw hebben we het gehad over verantwoordelijkheden als ingenieur. Ook hierbij moet je tijdens het ontwerpen bij nadenken. Bij deze les hebben we een Matrix gemaakt van een verhaal over de challanger. ( Een raketlancering van de NASA die is ontploft door verschillende menselijke fouten. ) Hierna kregen we de opdracht om zelf van een ander verhaal een matrix te maken. Deze staat hierboven en gaat over een explosie in een waterpomp tunnel waarbij 16 mensen om het leven kwamen. De tunnel is ontploft door de aanwezigheid van methaan in combinatie met iemand die een sigaret op stak in de tunnel. Dit methaan is ontstaan doordat de tunnel al 17 dagen niet is doorgespoelt en er van buitenaf druppeltjes water (waarschijnlijk met methaan) naar binnen druppelen. Hierbij moesten we beargumenteren wie verantwoordelijk was en wie er tot zijn handelen werd aangezet.

donderdag 24 mei 2012

Shell Ego-marathon

Op woensdag 16 mei 2012 ben ik met een collega naar de Shell Eco-marathon in Ahoy geweest. Hier hebben we gekeken naar studenten die bezig waren om een voertuig zo lang mogelijk te laten rijden op 1 liter brandstof. Verder hebben we vragen gemaakt door een student werktuigbouwkunde mee gekregen die we aan de hand van deze beurs konden beantwoorden. Deze antwoorden heb ik samen met mijn collega verwerkt in een poster. Met deze poster kunnen we bekijken welke materialen geschikt zijn voor ons project.

Hier onder staat op de eerste poster de vragen met antwoorden beschreven. Op de volgende poster is hier beeldmateriaal bij gevoegd.


Verder heb ik nog wat foto's gemaakt om een beetje indruk te geven wat er allemaal te zien was op deze beurs.

De winnaar uit het jaar 2000

Racebaan voor het autootje dat op zout water rijd.


Bij binnenkomst werden er ''zout water autootjes'' uitgedeeld. Deze kon je laten rijden op de racebaan hierboven


Dansen om energie op te wekken uit de vloer.



Er word ondertussen hard doorgewerkt.

Mooie presentatieposter






De posters zijn vanaf vrijdag 25 Mei te zien in lokaal L046 op de Hogeschool Zeeland

dinsdag 22 mei 2012

Positie componenten voor drukregeling

In het concept van het ballenkanon valt de druk waarmee de voedselsuplementen worden afgeschoten in te stellen via een drukregelaar. Dit principe werkt goed als deze op de juiste manier geplaatst is tussen de componenten.

In het concept ging dit niet naar wens. Onderstaande toont waarom.


Wanneer de drukregelaar VOOR de elektronische klep zit loopt bij het terug regelen van de druk de lucht uit de tank. Dit is een niet gewenste situatie omdat de lucht zo lang mogelijk in het vat moet blijven om zoveel mogelijk keer een supplement af te schieten met de inhoud van een tank.

Drukregelaar
Originele afsluiter




Hiervoor moet de drukregelaar na de afsluitkraan geplaatst worden zodat wanneer deze kraan geopent word de volledige druk doorgegeven word zonder dat er lucht verloren gaat.

Functieboom


In deze functieboom is te zien welke aspecten er bij het ontwerp van het ballenkanon aandacht eisen. Ook is te zien welke functies met andere functies in relatie staan. Deze functieboom zal nog worden verbeterd waardoor deze overzichtelijk word en hiermee de informatie makkelijker uit deze boom gehaald kan worden.

maandag 21 mei 2012

Hieronder staat in een schema beschreven wat de specificaties per onderdeel van het ballenkanon zijn. Aan de hand van deze specificaties is makkelijk te zien waar er bespaard kan worden op gewicht, inhoud en instellingen.

Sugsystemen binnen het voedselkanon