woensdag 6 juni 2012

Vision & Robotics Veldhoven



Vandaag ondanks nog flink verkouden te zijn toch de stap genomen om naar de beurs Vision & Robotics te gaan. Deze beurs was gevestigd in Veldhoven waar we al eerder geweest zijn voor de Rapid prototyping beurs.

Bij binnenkomst viel ons op dat de beurs relatief klein was maar er interessante technieken tussen zaten die toepasbaar waren in onze projecten. Dit ging met name om sensoren en barcode en QR code scanners.
Verder hebben we wat vragen gesteld over de interactie tussen mens en robot.


Bij de eerste stand ( Robot-Rose) waar we kwamen hebben we drie vragen stelt namelijk.
Doelgroep van deze stand was ouderen in verzorging tehuizen. Dus de robot is ontworpen voor oudere mensen in verzorging tehuizen.
Wat zijn uiterlijke kenmerken van robots die dienbaar zijn voor de mens?
Als een robot dienbaar moet zijn voor de mens, dan moet deze niet groter zijn dan de gebruiker zelf. want anders heeft de gebruiker het gevoel dat hij geen controle heeft over de robot. Ook mag de robot niet te breed zijn anders past deze niet door de deur post heen e.d. Ook moeten de armen van de robot sterk genoeg zijn om een voorwerp te kunnen dragen.


Hoe reageert een robot die dienbaar is voor de mens?

Deze robot voert gewoon de taken uit die hij opgedragen krijgt door zijn gebruiker.


Hoe komt een "robot" aan informatie om dienbaar te reageren naar de mens?

De gebruiker moet aangeven bij haar of zijn verzorger dat ze iets wilt hebben. Dan kan de verzorger een code of taak invoeren via een SCADA systeem. Dan kan de robot gestuurd daar naar toe rijden, dus door de verzorger. Of autonoom, want de robot beschikt over een 3D kaart in zijn geheugen en zo weet hij waar bepaalde voorwerpen staan.

De robot
Meer informatie is te vinden op: www.robot-rose.nl 





We zijn daarna nog naar een stand geweest. Daar hebben we ook nog dezelfde vragen gesteld.

Deze stand was van Zuyd Research. Zij kochten soort van knuffel robots in om,deze op psychologische wijze in te zetten. Als een bejaarde geprikt moet worden of bloed moeten laten afnemen, dan kan deze robot ingezet worden om de bejaarde tot rust te brengen. Dit werkt ook op kinderen.


Wat zijn uiterlijke kenmerken van robots die dienbaar zijn voor de mens? Deze robot had als uiterlijk kenmerk zacht en vriendelijkheid. De reden waarom ze een zeehond robot hadden, is dat het gedrag hiervan nog onvoorspelbaar is. En dit baard oudere tot meer rust en ontspannenheid.


Hoe reageert een robot die dienbaar is voor de mens? Er zit over in de robot sensoren. Ga je de robot aaien dan gaat deze terug kroelen, knijp je de robot dan gaat deze een jankend geluidje maken. Trek je aan de snor haren dan maakt deze ook een jankend geluidje. Ook voelt deze robot of je het als gebruiker warm of koud hebt. Als je het warm hebt loopt ie weg, heb je het koud gaat hij je kroelen.


Hoe komt een "robot" aan informatie om dienbaar te reageren naar de mens? Er zit meerdere sensoren in deze robot. Er zitten tast/gevoel sensoren onder de vacht van de robot. Er zitten temperatuur sensoren in, zo weet de robot of je het warm of koud hebt. Ook zitten er sensoren achter de snorharen, zit je hieraan dan maakt de zeehond een raar geluidje.



De dino robot. Deze moest iedere keer door de vertegenwoordiger vastgehouden worden omdat deze  anders uit zichzelf weg liep. Was net echt!

We kregen uitleg over wat de robots voor functie hadden

In de snorharen zitten sensoren die gevoel en geluid herkennen.

Voor meer informatie: 
www.technologyincare.nl












Om antwoord te vinden op de laatste vraag zijn we nog naar twee stands geweest. De eerste stand was IRIS Vision. Daar hebben informatie gevraagd over kleur detectie etc. Hij vertelde ons over boei detectie door middel van kleur. Een lens nemen van een foto camera en daaroverheen een RBG systeem over heen zetten. Zo kan de kan je zelf een sensor maken om kleuren te detecteren. dan ben je rond de honderd euro kwijt. Of je kan zo'n sensor kopen dan ben je vijfhonderd euro kwijt. Deze sensor vonden wij nog al een dure besteding voor de hovercraft.

Uitleg over het principe

De lasers voor de belijning



De belijning


De camera



















Bij de volgende stand hebben we informatie gevraagd over het lezen van een barcode. Dit was aan de stand van ISOTRON Systems. Het gevaar van barcode lezen is dat er weleens een streepje kan wegvagen waardoor het niet meer gedetecteerd kan worden door de decoder of de decoder geeft een fout signaal af. Daarom wordt tegenwoordig de datamatrix toegepast, deze is betrouwbaarder en de code is redundant in dit systeem. Om dit systeem toe te passen zou ons minimaal duizend euro kosten.



Op de bladeren van de ventilator zijn QR codes aangebracht.

Deze codes worden door deze scanner razendsnel gelezen




















Als laatste hebben we nog bij de stand gestaan van de SICK group. Deze man kaarten ons aan dat we ook gebruik konden maken van het zogenoemde RIFD principe. Zo werkt de OV chip kaart ook. Maar dan schakelt de sensor ook pas binnen een aantal centimeter. Tenzij je een grote antenne op je hovercraft zet. Maar dan krijg je weer met radiografische storingen te maken.







Verder hebben we ook even in groepjes van twee personen rond gekeken. Toen kwamen we uit bij de stand van Lely. Deze is gespecialiseerd in melk robots en producten voor in de veehouderij. Zeer interessant gesprek gehad met deze vertegenwoordiger en na dit gesprek kregen we het aanbod om stage te gaan lopen bij Lely en eventueel later voor Lely te gaan werken. 






De melkrobot

Hulpmiddelen voor in de stal














Verder nog een paar interessante dingen gezien. Hieronder nog wat foto's van deze dag.

Lasrobot

Deze robot was bezig met sorteren

Met zijn allen op de foto


Geen opmerkingen:

Een reactie posten